Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Er zijn veel zwangerschapskwaaltjes die vervelend kunnen zijn maar bij de zwangerschap horen. De meest voorkomende kwaaltjes staan hier vermeld. Mocht je klachten hebben die hier niet vermeld staan en waar je meer over wilt weten, bespreek ze dan tijdens een controle of mail/bel ons. Vanaf ongeveer 6 weken (geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) kunnen vermoeidheid en misselijkheid op gaan spelen. Er gebeurt zoveel in je lichaam dat dit niet verwonderlijk is, hoewel de één er meer last van heeft dan de ander. Wat kun je er aan doen?

woman-napping-on-couch-3958571

Misselijkheid

  • Eet voor je opstaat een cracker/beschuitje/biscuitje
  • Neem ieder uur of iedere twee uur iets te eten zodat er altijd wat in je maag zit
  • Eet kleine beetjes
  • Soms helpt gemberthee of gemberwater
  • Let op dat je voldoende drinkt

Helpt dit niet, blijf je spugen en houd je niks binnen? Neem dan contact met ons op.

Vermoeidheid

  • Eet en drink zo gezond mogelijk
  • Geef toe aan de slaapbehoefte. Het kan zijn dat je 's middags uit je werk komt, op de bank in slaap valt en vervolgens na het eten weer verder slaapt. Dit is heel normaal en verdwijnt meestal rond de 14/ 15 weken zwangerschap. Doe op je vrije dagen een siësta als je daar behoefte aan hebt.

Afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dit is normaal. De extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in het bekkengebied en de vagina. Als de afscheiding niet vies ruikt, is het niet erg. Gebruik geen inlegkruisjes, dan gaat het alleen maar broeien.

Bandenpijn

Je groeiende baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.

Bekkenklachten

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je rug en bekken. Dit kan komen doordat je door het gewicht van je buik anders gaat staan, maar ook doordat de verbindingen tussen je botten verweken. Bespreek dit tijdens een controle, dan kan ik je wat houdingsadviezen geven. Indien nodig krijg je een verwijzing naar een fysiotherapeut.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder of afwijkingen aan de baarmoedermond. Dit beïnvloedt de zwangerschap niet. Bloedverlies kan ook optreden na het vrijen of na harde ontlasting. Vaak is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf, maar soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem contact met ons op als je je zorgen maakt.

Harde buiken

Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn zogenaamde harde buiken. Harde buiken geven geen ontsluiting. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook gevoeliger. Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Het kan gelukkig geen kwaad. Sterker nog: ze zijn zelfs bevorderlijk voor de hersenontwikkeling van je baby. Neem contact op als je je zorgen maakt. 

Obstipatie

Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dit komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen. Wat kun je doen?

  • Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten
  • Zorg dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt, maar niet te veel cafeïne houdende dranken (koffie, cola en energie drankjes)
  • Blijf in beweging, dat activeert je darmen