Miskraam

Miskraam

Een miskraam is een verdrietige, regelmatige voorkomende gebeurtenis. Vaak weten we niet precies wat de oorzaak van de miskraam was. Soms merk je dat je een miskraam hebt doordat je veel bloed verliest en buikkrampen hebt. Toch hoeft dit niet altijd op een miskraam te wijzen, het kan ook een reactie zijn op alles wat er in je baarmoeder gebeurt.

Neem contact op als je bloedverlies en/of buikkrampen hebt en je je zorgen maakt.

young-woman-sitting-on-bed-suffering-from-stomach-ache-3807756

Soms wordt een miskraam ontdekt bij de echo, er wordt dan geen kloppend hartje gezien. Dit kan ook als je nog gewoon zwanger voelt, zonder bloedverlies of buikkrampen. Dat is een donderslag bij heldere hemel.

Opties bij een miskraam

  • De natuur z’n werk laten doen en wachten tot je vanzelf gaat vloeien. Vaak gebeurt dat binnen twee weken
  • De natuur z’n werk laten doen, maar je stelt wel een limiet aan de tijd. Als het wachten voor jou lang genoeg geduurd heeft krijg je een verwijzing naar de gynaecoloog
  • Direct een verwijzing naar de gynaecoloog. Meestal krijg je daar de volgende opties:
    • Medicatie waardoor je buikkrampen krijgt en gaat vloeien
    • Curettage (een ingreep op de operatiekamer waarbij je baarmoeder leeggehaald wordt).

Beide opties hebben voor- en nadelen. Deze worden vooraf met je besproken.

Na de miskraam is het lichamelijk gezien geen probleem om direct weer zwanger te worden. De één heeft echter meer tijd nodig om weer klaar te zijn voor een volgende zwangerschap dan de ander.

Wanneer je meer dan twee miskramen achter elkaar hebt gehad, kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek. Je bent hiertoe niet verplicht en er zitten ook nadelen aan. We kunnen samen kijken naar wat in jouw situatie wenselijk is.