Een baby! En nu?

Een baby! En nu?

Na de bevalling is er kraamzorg om jullie op weg te helpen met de praktische zorg voor jullie baby. Iedere baby heeft al z’n eigen karakter en reageert op zijn of haar eigen manier op de bevalling en overgang van buik naar de wereld. Het is wennen voor de baby, net zoals het wennen is voor jullie als kersverse ouders van dit nieuwe mensje. In de kraamtijd maak je een begin met het leren kijken naar je kindje om achter zijn of haar behoeftes te komen. Het is vaak niet alleen een roze wolk, maar een intense tijd waarin je je ook best kunt afvragen of dit het nou is. Dat is normaal.

Een baby! En nu?

Besef dat de baby een grote verandering heeft meegemaakt door geboren te zijn en nu uit de buik op de wereld is gezet. Jullie stemmen en geur zijn het meest vertrouwd, geen wonder dat baby’s meestal het meest ontspannen zijn bij hun vader of moeder! Wees niet bang dat je jullie baby verwent door het veel bij je te dragen. De wereld ontdekken gaat het beste vanuit een veilige basis. Het veel bij je te dragen als het kindje daar behoefte aan heeft, draagt bij aan een veilige basis.

De hoeveelheid nieuwe prikkels die baby’s aankunnen verschilt per baby. Hier gaan jullie gaandeweg de komende weken en maanden achter komen. Wat zijn prikkels en hoe herken je een baby die te veel prikkels heeft gekregen? Prikkels is alles wat de baby nog niet kent. Zelfs een windvlaag is nieuw, maar ook bij verschillende mensen op de arm (buiten papa en mama) zijn prikkels, want zij ruiken anders, klinken anders en hebben een andere energie (drukker of juist rustiger). Nogmaals, het ene kind gaat hier relaxter mee om dan het andere kind. Je merkt dat je kindje te veel prikkels heeft gehad aan meer onrust, slechter slapen en meer darmkrampjes. Inbakeren kan baby’s helpen hun rust weer te vinden.

Baby’s merken het ook wanneer er geen aandacht voor ze is. Bekijk vooral dit filmpje en stel je voor dat de moeder niet alleen geen aandacht voor haar kindje heeft, maar zich bezighoudt met haar telefoon in plaats van met haar kindje.