Borst- en kunstvoeding

Borst- en kunstvoeding

De maag van een pasgeboren baby is klein. Daarom wil een baby in het begin vaker en kleinere hoeveelheden voeding. Per dag kan er steeds meer voeding per keer in het maagje.

Wanneer je borstvoeding geeft regelt de baby de frequentie en hoeveelheid zelf, bij kunstvoeding kan dat ook wanneer je de baby zelf laat bepalen hoe vaak en hoeveel hij/zij wil. Met borstvoeding hoef je nooit bang te zijn dat je je baby overvoert, met flesvoeding ligt dat anders. De kraamverzorgende zal je hierover informeren.

Borst- en kunstvoeding

Borstvoeding

Een van de belangrijkste pijlers van borstvoeding is het vraag- aanbod principe. Wanneer jij je baby vaak aanlegt, zal er meer melk geproduceerd worden. Ben je bang dat de baby te weinig voeding krijgt? Leg hem/haar dan een of meer dagen vaak aan de borst (iedere 2 uur) en je zult zien dat er meer melk komt. 

Een ander belangrijk punt is het goed aanleggen aan de borst. Goed aanleggen voorkomt kloven. Veel baby's en hun moeders moeten even oefenen om de techniek eigen te maken. Hierin begeleidt de kraamverzorgende jullie. Op informatieavonden over borstvoeding wordt de aanlegtechniek besproken. 

Voor veel informatie over borstvoeding vind je op deze site.

Kunstvoeding

Alle kunstvoeding die in Nederland te koop is voldoen aan de eisen van de wet. Je hebt voor een pasgeborene volledige zuigelingenvoeding voor 0-6 maanden nodig. Sommige fabrikanten voegen extra stofjes toe. Op deze site vind je hier meer informatie over.

Er zijn veel verschillende flessen en spenen op de markt. Begin met de fles en speen waarvan jij denkt dat het een goede is voor jouw baby. De kraamverzorgende kijkt met je mee en geeft tips en uitleg voor het geven van kunstvoeding.