Omgaan met weeën

Omgaan met weeën

Weeën heb je nodig om ontsluiting te krijgen. Ze komen vaak eerst onregelmatig met wat meer tijd ertussen om gaandeweg heel ritmisch, steeds frequenter en steeds krachtiger te worden. Zo groei je mee met de intensiteit van de weeën. 

Zwangerschapscursussen besteden aandacht aan hoe je met weeën om kunt gaan.

Schermafbeelding 2020-08-24 om 12.11.59

De basis is dat jij je veilig voelt in de omgeving waar je wilt bevallen en met de mensen om je heen. Als jij je veilig voelt en vertrouwen hebt in je lichaam (dat echt kan bevallen, tenslotte kan je lichaam ook zwanger worden en jullie kindje laten groeien tot het tijd is om geboren te worden) ben je al een heel eind.

Het laatste stuk van de ontsluitingsfase is intens en vaak sluiten vrouwen zich helemaal af, zitten ze in hun cocon. Dit is de periode dat er ondersteuning nodig kan zijn van de mensen om je heen in de vorm van een hand om in te knijpen, ogen om in te kijken, mee puffen, bemoediging en vooral ook weer vertrouwen.

Hoe jij met weeën omgaat is heel persoonlijk. De een heeft behoefte aan stilte, de ander wil muziek. Een bad kan heel prettig zijn of niet. Lekker rondlopen en bewegen of juist rustig in je bed of op de bank liggen? En gaandeweg de bevalling verandert het misschien ook weer.

Oriënteer je op wat voor manieren je weeën op kunt vangen en kijk tijdens de bevalling wat bij jou past. Tijdens je zwangerschap informatie verzamelen over de mogelijkheden en opties bij een bevalling is van belang.

Het is fijn als je met je partner daarover in gesprek gaat zodat hij/zij weet wat jouw verwachtingen en behoeften kunnen zijn. Als jouw partner weet wat je allemaal zou willen proberen om de weeën op te vangen dan kan hij/zij jou daaraan helpen herinneren als je het zwaar hebt tijdens de bevalling. Want: alles wat ervoor zorgt dat jij niet meer hoeft te denken tijdens een bevalling helpt jou in je cocon te komen. En van daaruit is het gemakkelijker om je lichaam te volgen in wat het nodig heeft.

Persen

Om het kindje geboren te laten worden is het nodig om te persen. De houding die je hierbij aanneemt is aan jou. Je kunt staand bevallen, op een baarkruk, in een bad, op handen en knieën of liggend op je zij of rug. Iedere houding heeft zo z’n voor- en nadelen. Indien gewenst coachen we je hierbij.